Jak i do czego podawać białe wino?
Białe wina powstają w procesie fermentacji bezbarwnej miazgi winogronowej o ciemnej lub jasnej skórce, uzyskując w ten sposób barwę ciemnożółtą lub złocistą. Te są bardzo częstym wyborem wśród osób lubiących świeże i orzeźwiające smaki, a rekordy popularności biją zwłaszcza wśród Włochów. I choć ci specjalizują się w ich produkcji, oferując aż kilkadziesiąt różnych gatunków, to za najlepsze uchodzą wina z Francji (chardonnay) i Niemiec (riesling). Jakie więc właściwości posiada białe wino, dlaczego jest tak często wybieranym alkoholem i jak je prawidłowo podawać? Zapraszamy do lektury!
Jak białe wino działa na zdrowie?
Na początek zacznijmy od najważniejszego, czyli zdrowia. Białe wino ma bowiem ogrom pozytywnie wpływających na organizm właściwości, których zdecydowanie nie można pominąć. Jest to trunek, który:
- Redukuje ryzyko chorób serca — wysoka zawartość utleniaczy powoduje, że niewielka ilość białego wina zapobiega zatorom w tętnicach, a oprócz tego wykazuje wykazuje właściwości antykoagulacyjne.
- Wzmacnia kości — za sprawą wysokiej zawartości fosforu, umiarkowane spożycie białego wina może mieć pozytywny wpływ na proces regeneracji kości.
- Wykazuje właściwości antyseptyczne — alkohol zawarty w białym winie skutecznie dezynfekuje, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się ran.
- Zwiększa odporność – za sprawą bakteriobójczego działania alkoholu, umiarkowane spożywanie białego wina obniża ryzyko zakażenia bakterią Helicobacter pylori, która prowadzić może do wrzodów i zapalenia żołądka.
Do czego pasuje białe wino?
Powszechnie uważa się, że białe wino powinno się serwować głównie do mięs jasnych, takich jak drób i wieprzowina, choć duża różnorodność smaków powoduje, że białe wino ma znacznie szersze zastosowanie. Trunki lekkie i orzeźwiające, uzyskane ze szczepów muscadet, chenin blanc, alvarinho, verdello można serwować również do ryb, owoców morza, sałatek i niektórych warzyw. I pomimo iż tradycyjnie białe wino spożywa się wraz z posiłkami, to coraz popularniejszą formą jest również degustacja, która umożliwia czerpanie większej satysfakcji z bogatych bukietów smakowych. Jak więc to wygląda w praktyce i do których konkretniej dań pasuje jaki rodzaj wina?
Do jakich potraw serwować białe wino?
Zgodnie z tradycją, białe wino spożywa się do obiadu, deseru lub kolacji, a odpowiednie dopasowanie trunku nie tylko podkreśli smak samego posiłku, ale i uwydatni jego właściwości. Warto jednak zaznaczyć, że nie do każdego dania pasuje. I tak wina wytrawne serwuje się do dań tłustych, najczęściej smażonych, ze sporą ilością sosu, zaś półsłodkie do deserów, ryb i owoców morza. Jeżeli chodzi o wina półwytrawne, to te najczęściej podaje się z drobiem i wieprzowiną, a w czasie degustacji można połączyć je również z serami i warzywami. Musimy jednak pamiętać, że w przypadku białego wina liczy się nie tylko potrawa do której zostało zaserwowane, ale także kieliszki jakich użyjemy.
Wybór kieliszków do białego wina
Czy kieliszki użyte do podania białego wina mają znacznie? Tak, choć nie tak duże jak przy winie czerwonym. W przypadku jasnych trunków kieliszek powinien być smukły, wąski z długa nóżką, a jeżeli chodzi o rodzaj szkła, to powinno ono być przezroczyste i cienkie. To pozwoli na ocenę złocistej barwy napoju i uprzyjemni jego spożycie. Ponadto kieliszek do białego wina powinien być na tyle duży, aby trunek mógł się odpowietrzyć.
Jaką temperaturę powinno mieć białe wino?
Podczas serwowania białego wina niezwykle istotna jest również jego temperatura. Sam trunek powinien być odpowiednio schłodzony, tak aby uwypuklić jego walory smakowe. Schłodzone wino nie oznacza jednak zmrożonego napoju – tego zdecydowanie należy unikać. Dobrym pomysłem jest więc schłodzenie go w lodówce, gdzie osiągnie optymalną temperaturę. I tak w przypadku pełniejszych trunków, temperatura powinna oscylować między 12 a 15°C, zaś w przypadku lżejszych między 8 a 12°C.
Zapraszamy też do lektury innych artykułów z kategorii lifestyle, w której między innymi podpowiadamy jak sobie radzić z rodzicielskim zmęczeniem oraz wyjaśniamy czy olejek rycynowy przyspieszy poród.