Sok z brzozy – jak go zrobić i dlaczego warto?

Sok z brzozy – jak go zrobić i dlaczego warto?

Jak zrobić sok z brzozy na zimę?

Sok z brzozy jest od wielu lat ceniony za wyjątkowe właściwości zdrowotne, a pity regularnie dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. To właśnie dlatego z roku na rok rośnie jego popularność, zwłaszcza w okresie wiosny i lata, gdy dni są dłuższe a temperatury coraz wyższe. W tym czasie wiele osób udaje się do pobliskich lasów samodzielnie próbując tego wciąż jeszcze tajemniczego napoju. Warto jednak pamiętać, że jego pozyskanie nie zawsze jest proste, a produkty dostępne w sklepach są w większości przypadków nie tylko rozcieńczane wodą, ale również słodzone, dlatego są mniej skuteczne w porównaniu do ich naturalnego odpowiednika. Jak więc przygotować własny sok z brzozy i dlaczego warto go stosować? Jak pasteryzować sok z brzozy? Zapraszamy do lektury naszego poradnika!

Czym jest sok z brzozy?

Sok z brzozy to bezbarwna i słodkawa ciecz, którą można pozyskać wykonując nacięcia na pniach i konarach. Jest to tłoczona przez korzenie woda z rozpuszczonymi składnikami mineralnymi, która jest potrzebna do wytworzenia pąków i rozwinięcia liści. Ciśnienie hydrostatyczne wytwarzane przez korzenie pcha słup płynu ku górze, tak aby dostarczyć go aż do samego wierzchołka drzewa.

Jakie są właściwości soku z brzozy?

Sok z brzozy najczęściej pozyskuje się z pnia, choć zdarza się, że można go uzyskać również z liści lub pąków. Warto jednak wiedzieć, że za ten najbardziej wartościowy uważa się właśnie sok pozyskany bezpośrednio z konaru drzewa. Ten zawiera w sobie duże ilości przeciwutleniaczy, garbników, polifenoli i enzymów, a oprócz tego jest bogaty w witaminę C i witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak potas, miedź, magnez, żelazo, cynk i wapń.

Jak więc widać, sok z brzozy ma wiele właściwości zdrowotnych. Ten świetnie wspiera układ krwionośny, pokarmowy i odpornościowy organizmu oraz ogranicza powstawanie wielu chorób, a oprócz tego działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Co więcej, sok z brzozy jest wykorzystywany w profilaktyce anemii oraz do leczenia i łagodzenia bólów reumatycznych. Jego spożywanie powinniśmy zwiększyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwiej o infekcje wirusowe, grypę czy przeziębienie. To jednak nie wszystko! Do mniej znanych właściwości soku z brzozy zalicza się także poprawę wyglądu cery, włosów i paznokci, w związku z czym będzie on świetnym wyborem dla osób chcących poprawić swój wygląd.

Czy sok można pozyskać z każdej brzozy?

Niestety nie! Brzoza to jeden z najpopularniejszych rodzajów drzew rosnących w Polsce, ale nie z każdej z nich można pozyskać sok. Część z nich jest bowiem pod ścisłą ochroną, dlatego warto je odpowiednio pogrupować:

Brzozy, z których MOŻNA pozyskać sok:

  • Brzoza brodawkowata;
  • Brzoza omszona;

Brzozy, z których NIE MOŻNA pozyskać soku:

  • Brzoza karłowata;
  • Brzoza niska;
  • Brzoza ojcowska;
  • Brzoza Szafera;

Jak pozyskać sok z brzozy?

Pozyskanie soku z brzozy na pierwszy rzut oka nie wydaje się trudne, choć warto pamiętać, że wymaga nieco wprawy. Jego zbiory trwają już od wczesnej wiosny, kiedy to soki w drzewie zaczynają krążyć i jest ich najwięcej. Te można pozyskać z drzew, które mają powyżej 25 centymetrów średnicy i najlepiej, gdy znajdują się z dala od drogi, tak aby sok nie był zanieczyszczony. W tym celu wystarczy zrobić otwór na wysokości około 60 centymetrów od ziemi o szerokości około 1 centymetra i głęboki na 3 centymetry. Na koniec po pozyskaniu soku otwór należy zatkać drewnianym kołkiem, aby zatrzymać wyciekanie płynu. Pamiętajmy też, że nie należy zbierać więcej niż litr płynu i nie częściej niż raz na 2 lata. W ten sposób nie uszkodzimy drzewa i będziemy mogli w przyszłości ponownie uzyskać sok z brzozy.

Pasteryzacja soku z brzozy – jak zachować sok na dłużej?

Jeżeli chcemy dłużej cieszyć się ogromem właściwości soku z brzozy, warto go zabezpieczyć, tak aby nadawał się do przechowywania. Tutaj musimy pamiętać, że nie wystarczy przelać go do słoika, ale konieczne będzie wykorzystanie jednej z technik konserwacji, mianowicie pasteryzacji. Jak więc pasteryzować sok z brzozy? Zaczynamy od podgrzania go do temperatury 90 stopni Celsjusza, a następnie przelewamy do wysterylizowanych słoików ze szczelnym zamknięciem. Kolejnym krokiem jest odwrócenie pojemników, umieszczenie w garnku z wodą oraz podgrzewanie przez kolejne 15 minut. Na koniec pozostawiamy słoiki do wystygnięcia. Musimy jednak pamiętać, że sok wskutek podgrzewania może stracić część składników aktywnych, dlatego warto jego część spożyć na świeżo.

Zapraszamy też do lektury innych artykułów z kategorii dieta, w której między innymi podpowiadamy czego nie powinniśmy jeść przed ćwiczeniami oraz wyjaśniamy jak wygląda dieta wegańska u sportowca.

0 Shares:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może Ci się spodobać