Bakalie – superfoods dla naszego ciała i mózgu

wlasciwosci bakalii

Bakalie – czyli mieszankę suszonych owoców i różnych rodzajów orzechów – kojarzymy przede wszystkim ze świętami, kiedy występują jako dodatek do tradycyjnych wypieków i deserów. W kategorii przekąsek, w której dominują przede wszystkim słodycze, często nie stanowią one dla nas pierwszego wyboru. Sprawdź, dlaczego jednak warto przyjrzeć im się bliżej i na stałe włączyć je do swojej codziennej diety.  

Właściwości bakalii

Bakalie to nie tylko smaczny i sycący przysmak czy też dodatek do śniadań lub deserów. Stanowią one źródło wielu cennych składników odżywczych. Stąd często zalicza się je do tak zwanych superfoods  – czyli naturalnych składników pokarmowych o wyjątkowo korzystnym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie, które pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym i zapewniają nam lepszą jakość życia.

– Orzechy należą do produktów o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, które działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy i wspomagają pracę mózgu. Ponadto orzechy mają w sobie duże ilości białka oraz błonnika. To oznacza, że spożycie nawet niewielkiej ich ilości (ok. 20g) sprawi, że odczujemy przyjemne nasycenie.

Natomiast obecność w nich składników mineralnych, takich jak magnez, potas cynk czy selen, doskonale uzupełnia ewentualne deficyty w diecie – mówi Anna Słomkowska, dietetyk i ekspert kampanii „Bakal Nakarm Umysł”.

Z kolei suszone owoce to przede wszystkim źródło błonnika, dzięki czemu spożywanie ich pomaga zapobiegać zaparciom, reguluje pracę jelit i zmniejsza chęć na podjadanie. Warto jednak pamiętać, że spożywając je, powinniśmy dodatkowo się nawadniać, aby uniknąć dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

– Każde owoce suszone, które nam smakują, są dobrym wyborem, zwłaszcza jeśli chcemy zastąpić nimi słodycze. W składzie bakalii należy jednak zwrócić uwagę na dodatki spożywcze i wybierać te bez dwutlenku siarki (E220), oleju palmowego czy syropu glukozowo-fruktozowego. Gama suszonych owoców egzotycznych i tradycyjnych jest bardzo szeroka.

Morele dzięki obecności witamin A i E korzystnie wpływają na skórę i walczą z wolnymi rodnikami w organizmie, figi zawierają żelazo, które wspomaga produkcję czerwonych krwinek i dodaje energii, a śliwki bogate są w witaminy z grupy B, które poprawiają koncentrację. To tylko kilka przykładów, ale jeśli postawimy na różnorodność, spożyjemy więcej cennych dla zdrowia składników mineralnych i witamin – dodaje Anna Słomkowska, dietetyk i ekspert kampanii “Bakal Nakarm Umysł”.

Warto sięgać także po nieznane nam dotychczas, a od niedawna dostępne nowości – przykładem może być suszona acerola, uznawana za najzdrowszy owoc na świecie. Jest bogata w witaminę C, której dzienną podaż zapewnia nam zaledwie jej pięć suszonych owoców. Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz korzystnie wpływa na kondycję skóry.

Karmią ciało i umysł

Bakalie, a przede wszystkim orzechy, powinny się znaleźć zwłaszcza w diecie dzieci, osób pracujących umysłowo oraz seniorów, ponieważ korzystnie wpływają na funkcjonowanie  mózgu, pamięć i koncentrację. Dobrze, gdy sięgają po nie także kobiety będące w ciąży czy planujące potomstwo, z uwagi na zawartość w nich kwasu foliowego.

Ciekawym i wartym uwagi połączeniem jest mieszanka suszonych owoców i orzechów, zwana potocznie „studencką”. Nazwa jest nieprzypadkowa, ponieważ w jej skład wchodzą składniki dodające energii, polepszające pamięć i koncentrację – a to szczególnie wartościowe dla osób uczących się i pracujących umysłowo.

Zdrowy balans to podstawa

Mimo zdrowotnych właściwości bakalii, warto zachować umiar w ich spożywaniu oraz traktować je jako smaczny i wartościowy dodatek, a nie podstawę naszego odżywiania. Trzeba pamiętać, że bakalie są kaloryczne i należy uważać z ich ilością – zwłaszcza, gdy nasze zapotrzebowanie kaloryczne, np. z uwagi na wykonywaną pracę siedzącą czy brak aktywności fizycznej, nie jest wysokie.

Bakalie są znakomitą przekąską dla osób, które lubią podjadać i często mają apetyt na słodycze bądź chipsy. Orzechy i suszone owoce stanowią ich zdrowszą alternatywę. Orzechy zaspokajają naszą potrzebę chrupania, a owoce, poddane procesowi suszenia, zyskują wówczas dodatkową słodkość, koncentrując jednocześnie swoje składniki odżywcze i zastępując nam niezdrowy deser.

W suszonych owocach znajdziemy trochę mniej kalorii niż w orzechach, choć wciąż dużo więcej niż w świeżych. Mimo to bakalie – jako zdrowy dodatek – sprzyjają utrzymywaniu diety. Gdy nachodzi nas ochota na podjadanie, nawet kilka sztuk suszonych owoców czy orzechów nasyci nas na dłużej, zapobiegając napadom głodu.

Z czym jeść bakalie?

Mieszanka suszonych owoców i orzechów może stanowić przekąskę samą w sobie. Bez problemu skomponujemy ją sami, a gotowe mieszanki zawierające nasze ulubione składniki, są również łatwo dostępne w sklepach.

Bakalie oprócz tego, że znakomicie pasują do słodkich wypieków, warto dodawać także do śniadań (na przykład owsianek, placków, naleśników, muffinek). Dobrze się sprawdzą także jako dodatek do wytrawnych dań obiadowych, np. z kuchni tajskiej. Można je wykorzystywać jako ciekawe uzupełnienie do surówek lub jako bazę do różnych rodzajów pesto. Wariacji na ich temat jest wiele i wszystko zależy od naszej kreatywności.

Podsumowując, bakalie to prawdziwe superfoods naszych czasów – bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Można je spożywać same lub jako dodatek, poprawiając walory smakowe naszych dań i wypieków. Dlatego, jeśli nie mamy przeciwwskazań zdrowotnych i alergii, warto włączyć je do swojego codziennego jadłospisu.

0 Shares:
Dodaj komentarz
Może Ci się spodobać