Jak głosi słynna maksyma: jesteś tym, co jesz. Pokarm stanowi nieodłączny, podstawowy element codzienności każdego z nas. To właśnie dlatego każdy region kulturowy tak dużą wagę przykłada do promowania swoich specjałów, natomiast my… właśnie dlatego tak lubimy celebrować każdy kęs.
Warto więc zadbać o to, żeby przygotowywane dania nie tylko respektowały pierwotną potrzebę zaspokajania głodu, lecz by również rozpieszczały kubki smakowe, sprawiając, że rodzinne obiady, spotkania z bliskimi, gdzie przecież zawsze jedzenie przewija się w tle, były jeszcze bardziej niezapomniane. Jak zatem sprawić, by nasze kulinarne specjały weszły na wyższy poziom?
Kluczowy jest tutaj sposób przygotowywania posiłków. Ma on diametralny wpływ nie tylko na ich smak, aromat, ale również na ilość zachowanych podczas obróbki cieplnej składników odżywczych. Jednym z najgorszych pomysłów jest tutaj smażenie. Głęboki rozgrzany tłuszcz zdecydowanie nie wpływa korzystanie na zachowanie mikroelementów, szczególnie tych najbardziej wrażliwych na wysokie temperatury: wit. z grupy B i wit.C.
A przecież każdy z nas posiada piekarnik, zatem dlaczego wykorzystujemy go jedynie od święta? Zdecydowanie czas to zmienić, bo poddanie dań tej formie obróbki zdecydowanie niesie ze sobą wiele zalet!
Przygotowanie dań w piekarniku – poznaj zalety pieczenia
- zdrowsze niż smażenie. Do przygotowania dań tym sposobem nie musimy używać dużej ilości tłuszczu – to informacja istotna nie tylko dla osób, które dbają o linię, ale również dla tych, które chciałyby poprawić swoje zdrowie;
- łatwe kontrolowanie procesu obróbki dania – istnieje pełna dowolność preferencji: część potraw lepiej smakuje na chrupiąco, inne na miękko, a kolejne al dente – za pomocą piekarnika mamy kontrolę nad efektem końcowym;
- różnorodność – w piekarniku możemy przygotować praktycznie każde danie. Ogranicza nas jedynie pomysłowość. Jeśli szukasz inspiracji, w tym artykule prezentujemy 3 pomysły na spektakularny obiad z piekarnika. Z pewnością znajdziesz w nim coś dla siebie. Ponadto oprócz proponowanych wyżej dań obiadowych, za pomocą tego wielozadaniowego urządzenia wyczarujesz także wyroby cukiernicze, lunch, np. w formie zapiekanki, ale także przekąski czy dania jednogarnkowe i wiele więcej.
- brak konieczności nadzorowania procesu pieczenia – gotując, smażąc, konieczne jest stanie przy kuchence lub – przynajmniej – regularne zerkanie, czy bulion nie kipi i nic się nie przypala. W przypadku dań z piecyka, zazwyczaj w przepisie oszacowany jest czas pieczenia. Wystarczy, że jedynie gdy zacznie się on zbliżać, zwiększymy swoją czujność i od czasu do czasu zajrzymy do środka;
- Jednak mimo wszystko w przypadku piekarnika należy uważać tak samo, jak w przypadku zwykłego smażenia na przypalenie potrawy, np. ustawiając zbyt wysoką temperaturę.
Rodzaje piekarników – który wybrać?
Zakup piekarnika to wcale nie jest łatwe zadanie. Na rynku dostępne są tysiące modeli, spośród których każdy posiada różnorakie funkcje. Naszym zdaniem warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jedną z nich: termoobieg.
Umożliwia on dokładne rozprowadzenie powietrza w komorze, dzięki czemu temperatura jest równa w całości jego komory. W rezultacie potrawy są pieczone równomiernie: zarówno spód, jaki i wierzch. W dawnych modelach piecyków, nie posiadających tej funkcji, zdarzały się sytuacje, w których to góra ciasta była przypalona, a dół jeszcze nie zdążył się dopiec.
Co więcej, termoobieg szybciej nagrzewa urządzenie, a czas pieczenia jest skrócony – co przekłada się na realną oszczędność. Ułatwia on również czyszczenie piekarnika. Wystarczy jedynie umieścić we wnętrzu urządzenia naczynie żaroodporne wypełnione wodą (lub wlać ją do specjalnej przegrody, jeśli taką posiada) i wybrać opcję czyszczenia parą – zmiękczy ona zabrudzenia, które na koniec wystarczy przetrzeć gąbką. My mamy i używamy, a Ty?